Våår

Har gått och känt mig alldeles vår-romantiskt väldigt länge nu, och drömt om picknickorgar med rutiga filtar och nygräddade baguetter vid havet. Sagt och gjort, idag skulle jag så slag i saken genom att cykla till IKEA för att köpa ett par fina glasflaskor med kork på för att fylla med hemkokt saft och ta med på utflykter. Efterssom IKEA ligger bara åtta kilometer från våran lägenhet, tyckte inte jag att det kändes så farligt att freestyla lite och cykla dit utan att kolla efter på kartan. Hur mycket fel kan man köra liksom? Väldigt mycket, visade det sig, när jag stånkade runt med Perres alldeles för höga cykel i okänt industriområde cirkus en mil hemifrån. Dessutom cyklade jag på trottoaren, vilket medförde fler än några ilskna blickar. Sur som en citron beslöt jag mig tillslut för att vända om och nöja mig med saften. Ville köpa sån där MorMor´s saft, essens på flaska, som finns hemma. Tydligen verkar det bara vara något företag i Boden som tillverkar dessa, så det blir till att ställa sig med förklädet vid spisen och koka jordgubbssaft från scratch...   image53

Födelsedag


  tårta

Ut till vårat smultronställe och fira mamma med en riktig vårtårta

Min vårkärlek

Du är videknoppar
och vårgässen
Tussilagon
och vattenpussar

Köpenhamn

Trött men lycklig

Sitter på norrlandståget medan solen tar sina sista andetag på väg ner mot bergen. Tovåringar spriger oavbrutet förbi och kacklar i obegribliga stavelser, men just idag gör det inget. Jag är oförskämt nöjd över vädret och min och Morlands resa. Igår drog vi nämligen till Köpenhamn för ett dygns vistelse. Jag, som aldrig tidigare vart i staden, blev störtförälskad vid första ögonkastet. Fasasder i pastellfärger, småbåtshamnar och kullstensgator är bara några av de detaljer som bidrog till det trollbindande intrycket och passande nog kändes som om de just hämtats direkt ur en H.C Andersen-saga. Ströget avverkades, liksom Den lile havfrue och Kastellet. Det omdiskuterade och politiskt småkänsliga Christiania fick vi däremot bara se små delar av i mörkret, när vi promenerade till Loppen och Adam Green. Loppen, som tydligen också tjänade som stadsdelens konstmuseum, var en upplevlse i sig med sina sunkiga lokaler och grafittimålade väggar. Saggigt, men med en känsla av genuinitet.  
Till Köpenhamn åker jag gärna igen.


   image49

Sara står och är söt


  image50


  image51


 

Problem

Varför finns det vissa saker man aldrig kan lära sig hålla isär? Vem är Filip och vem är det som är Fredrik av dom där tokroliga snubbarna? Vem är Anders och vem är Måns? Vilken av Knattarna är Tjatte? Själv är jag en sån som utan problem kan lära mig rabbla hjärnans olika delar, men kan omöjligt bestämma vad som är höger eller vänster utan att tänka efter.

Matnyttigt

Hittade frestande tyger på J & O fabric center ´s avdelning med food and dessert fabrics, när jag letade efter lämpliga stuvar till en kappa till köksfönstret. Smått tacky modeller samsas med helt magnifika skapelser, och jag skulle gärna beställa hem halva lagret. Många ger en nostalgisk cafékänsla, andra fungerar enbart som ögongodis. Några tyger har allas vår husmor Martha Stewart varit med och designat.   image42

Cup cakes är till för både öga och gom  image43

  Körsbärstryck känns så härligt vårigt och lättsinnigt
  


  image45

Okej, jag erkänner. Jag är en sockerchock på två ben

Vårpromenad

Det ligger ett paket i mitt postfack som jag inte kan få ut, för att nämnda paket ligger och trycker så att låset inte går att vrida om. Extremt frustrerande.

Nyss varit ute och promenerat med SaraRamberget. Härligt varmt ute, mysigt sällskap och småpratande om allt och inget alls kändes mer lockande än att sitta inne och traggla histologi, så jag smet med. Vitsipporna står i full blom nu, och marken är sådär härligt grön.image41    

Finns det macro på kameran så m-å-s-t-e man ju använda det...
 

Att bli gammal och grå...

Dom flesta börjar förr eller senare fundera kring ålderdomen och allt som kommer med den. De flesta jag känner i min generation är nästan lite rädda för att bli gammal, då de sätter likhetstecken mellan det och döden. Alla rynkor som väntar, de grå hårstråna som kommer krypa fram och en lätt krummen rygg ses ofta som ett förstadie till tiden då man kommer ligga still i en kista och på sin höjd ha sällskap av en mask eller två. Kanske är det också en tid av inaktivitet man är rädd för. I en värld där hets och stress belönas, är det svårt att se hur man ska kunna behålla aktning, när man år åderförkalkad i både kropp och knopp.

Jag är inte rädd att bli gammal. Det kan kanske tyckas lätt att säga det som en någolunda fräsh 21-åring, men jag försöker ändå ha den inställningen att ålderdomen kanske på något sätt kan göras åtråvärt. Förutsatt att man förverkligat (åtminstone några) drömmar, varför skulle det inte kunna vara höjden av frihet och lycka att sitta på sin pall och se allt man åstakommit. Iakta barnbarnen när de leker tafatt och ropa in dom på saft och bullar. Minnas när man fick sitt efterlängtade jobb, och hur det första kyssen brännde mot läpparna. Är det nåt jag törs skryta över, så är det hur bra jag kommer bli som tant. Nöjd kommer jag sitta vid min rullator och knåpa med min stickning eller rita några krummelurer i mitt ritblock. Förhoppningsvis har jag kvar mitt hår och kan knyta det i en knut i nacken. Kanske kommer jag morra till när jag för sjuttonde gången blir tvungen att riva upp alla maskor, eller när jag inte kommer på att jag lämnat mina glasögon i hallen (det gör jag redan). Allting kommer inte vara rosenrött, men det måste det inte vara. Ibland måste man våga vara bara nöjd.


Johanna på socker-deetox

Eftersom min diet det närmsta halvåret skulle få Anna Skipper att gråta blod och vilken dietist som helst att säga upp sin anställning, beslutade jag förra veckan att införa en sockerfri vecka. Lätt som en plätt trodde jag, som inbillar mig att min karaktär är av kevlar-styrka. Dock anade jag väl aldrig vad fem dagar utan glukos kan göra med en missbrukare av de högre graderna. Har hittills klarat mig utan hallucinationer och feberfrossa, men när jag gick förbi hyllan med choklad idag på Willys värkte det i godisnerven...

image38

Lördagstripp

Vad är det med det manliga könet och deras dragning till meckat Biltema? Tog mig en sväng bort till det sk. gubbdagiset i lördags för att köpa diverse tråkigheter till min pärla till cykel, och det tog mig inte många minuter att konstatera att jag hörde till det underrepresenterade könet. Det var pojkar, män och gubbar i ett åldersintervall mellan uppskattningsvis 10-84 år, med det gemensamma draget att de såg ut att vara i himlen. Likt hormonstinna, förpubertala högstadiegrabbar gick de runt och luktade och klämde på allt som gick att ta på, allt med ett saligt leende på läpparna. Smekandes en cykelslang samtidigt som de livfullt diskuterade hur många cylindrar det går på en kolv , eller tvärtom. Vad missade jag i djungeln av kablar och lacknafta, som tydligen var så överjordiskt?

Ombyte

Höll på att bli fullkomligt tokig på den groteskt orangea stilmallen jag valt till min blogg, och det kändes dessutom lite små-opersonligt. Har därför snickrat ihop något som med lite fantasi skulle kunna kallas nöd-design. Den får hänga uppe tills jag har tid och ork att byta ut den mot en lite mer välarbetad, vilket enligt mina beräkningar borde inträffa åtminstone inom de närmaste fem åren.

Har du inget bättre för dig borde du spana in den här killens blogg. En snubbe som jobbar på ett tidningsförlag och tydligen spenderar sin fritid med att portfoliera andra fotografers verk. Många vansinnigt vackra bilder, eller vad sägs om dessa axplock:

image34
Esaf Einy

234226-1122

Marcel Van der Vlugt

234226-1300

Sally Mann


Apropå norrländskan

Tydligen har någon skrivit "från norrland" med stor, svart spritpenna i min panna. Någon annan anledning hittar jag inte till att uppskattningsvis 75 % av människor jag träffar för första gången här kommenterar mitt ursprung (tja, det är ju inte som att jag invandrat från Uganda direkt).  Bara idag har två hunnit påpeka det. Som imorse, när jag skulle få vaccin hos Kungsportsläkarna, och sköterskan direkt frågar hur jag trivs här nere. Eller när jag räcker fram legitimation till killen på Expert när jag ska betala, och han viftar undan det med ett leende och "norrländska damer litar jag på".

Hörs det så väl?


Bättre sent än aldrig...

Såja, Sanna, har jag äntligen uppdaterat våran utmaning.Temat var, om jag minns rätt, djur, men jag svävade iväg och gjorde min egna tolkning... Nåväl, nästa veckas tema är Vår.       image29

En (o-)svensk tiger

Morgonstök

Vaknar och inser att lägenheten ser ut som om Al-Qaida har haft hemligt nattmöte och glömt några handgranater som råkat gå av. Kläder ligger på golvet och golvet har jag ingen aning om var jag kan hitta. Men jag kallar det helst ett kreativt kaos.

Vad är det folk som smyger runt och spam-kommenterar på alla möjliga bloggar de kommer över? Alltid samma visa; "Hej. Ha en trevlig kväll, besök gärna mig blogg", följt av nån länk som www.hejjagardesperat.blogg.se.

Varför?

Adam Green

Så var det bokat och bestämt. Den 19 april drar jag och Sara över till København för att lyssna på Adam Green. Det blir ett dygns vistelse i danska huvudstaden med trevligt sällskap, den lille havfrue och god mat.
För er som ännu inte känner till killen, pröva "Friends of mine"

.

Igår hände något, för västkuststaden Göteborg, ytterst ovanligt; solen sken. Mitt på dagen skingrade sig plötsligt molnen och det var inte långtifrån att man hörde ett avlägset, körlett "Halleluja". Just när himlen blev sådär härligt Simpsons-blå, tog jag spårvagn 11 ut till Saltholmen med Linn och Johannes, för att fortsätta med båt ut i skärgården. För mig, som lätt blir stadssjuk, var det en välbehövs utflykt, med måsar, salta vindar och trånga grusvägar. Flakmopeder och härjade sjömän med pipa som för tankarna till Tjorven och Saltkråkan. Som att åka till världens ände, fast ändå vara så nära. Gôtt.

När kvällen kom var jag mätt på blåst och saltstänk, och kurade ihop mig med Perre och slog på No country for old men. En kvick film kring det outtömliga ämnet pengar och knark, med rappa dialoger och härligt torr humor, som jag fastnade för trots att jag inte alls brukar vara nåt fan av pang-pang och sydstatsdialekter. Enda minuset kom av att dålig hörsel, "no subtitles" och Tommy Lee Jones grötiga Texas-tugg inte är en bra kombination för hörupplevelsen.vyer fran sodra delan av styrso

RSS 2.0