Onsdag

Morfar är inte alls pigg nu. Jag önskar att jag kunde göra något mer än att sitta bredvid honom, hålla hans hand och berätta dåliga skämt som han knappt hör. Torka några tårar och snyta mig i smyg när han inte ser. Det känns inte roligt att behöva plugga för tenta.


Hemma

Hemma i Gottne. Lukten av nygräddade lussekatter, ugnstorkade apelsinskivor och Leila på tv´n. Finns inte så mycket som skulle kunna göra denna söndagskväll mer fulländad.


Fortfarande lördag

Med drygt en månad kvar till julafton har jag smått börjar knåpa på lite julklappar till de närmast sörjande. Som en inte alltför rik student passar denna sysselsättning utmärkt; man spar pengar och får dessutom utlopp för eventuell överskottsenergi. Många uppskattar ett handskrivet kort eller ett egenhändigt hopknåpat halsband minst lika mycket som en ny Ipod. Att julklappar ska kosta en massa och att många känner vånda iför december är fullständigt ologiskt. Julen ska inte handla om dyra märkespaket, utan om god mat, umgänge och omtanke. Det är inte meningen att man ska behöva vända in och ut på plånboken och leva på nudlar och havregrynsgröt ända fram till mars, men samtidigt så är det ju faktiskt en sån härlig känsla att sitta med ett fint inslaget paket i knät. Vad det är bakom pappret spelar mindre roll. Den något uttjatade klyschan angående att det är tanken som räknas stämmer ju faktiskt.


Lördag

Jag älskar att vakna upp på lördagsmorgnar. Allting är så förunderligt tyst då. Lugnet ligger som ett täcke över hela lägenheten och den ro man varit utan hela veckan gottar sig i kroppen som en varm kattunge. Just idag skiner solen med den kraft jag saknat i veckor, och när jag tittar ut genom köksfönstret så lyser allt så kristallklart. Det är en sån där dag när jag känner mig förälskad i allt; pojkvän, stad, familj och vänner. Idag blir en bra dag.


Studnande jul

Nu är det faktiskt bara knappt en vecka till advent och jag tycker att man på allvar kan få börja sukta efter julefrid. Själv hör jag till släktet av riktiga jul-suckers och vill gärna planera långt i förväg vilken mat som ska ätas (julbord den 6:e!), vars pepparkakshuset ska stå, vilken julmusik som ska spelas, vem som ska köpa julmust, etc. etc. Det blir, som ni nog förstår, nästan maniskt ifall jag skulle följa alla mina nostaglidrifter, men jag lyckas hålla de i schack förvånansvärt bra. Dock planerade jag igår hur julkorten ska se ut (egenhändigt gjorda, såklart) och vi får se ifall jag hinner göra klart dom innan dom måste postas.  Sen är det bara Perres adventskalender som ska fixas innan jag åker hem till Gottne på lördag, kommer nämligen vara hemma tills den andra december.
                                              

 Jag gillar när pepparkakshusen ser ut att vara plockade 
         direkt ur en Hc. Andersen-saga...                                               
                                                                                                                
 
.. nybakade lussekatter i advent....

                                  

 .                      
  ...och gamla disneyfilmer i väntan på tomten. Youtub:a på
"Silly symphonies"  om du vill återse gamla godingar
 som "Cookie carnival"

I-landsproblem

Här har jag legat och fantiserat i min halvslummer om en stor skål müsli med mjölk, men när jag kliver upp inser jag rätt snart att mjölkpaketet är tomt! Skyller det hellre på lågkonjunkturen än dålig planering.


måndag

Ikväll är jag LAT. Hade muntlig tenta idag, vilket innebar att jag hela helgen + morgonen gått runt och spänt mig i nervositet. Men nu är den avklarad och jag fötjänar att ligga på sofflocket (skulle gjort det ifall vi hade ett men nu får jag istället ligga på sängen, vilket i och för sig inte är fy skam) Gjorde nog rätt bra ifrån mig, förutom när jag skulle svara på en fråga jag inte riktigt kunde. Istället för att ta det säkra före det osäkra och ärligt säga "jag vet inte", tänkte jag att bara jag började svara så skulle jag nog komma på allt efterssom. Och jag försökte freestyla och ordbajsa, men ibland räcker inte ens det till. Jag hade målat in mig i ett hörn och kunde inte annat än gapande mumla något som kan ha uppfattats som "ja, och så vidare". Nåväl, resten gick bra.


Fortsätter förövrigt med min tjuvlyssnar-hobby på spårvagnen. Ibland snappar man upp de mest tokiga företeelserna, även om dagens groda mest kan klassas som halvkul. Två tjejer i femtonårsåldern diskuterar någon som inte framgår, men tydligen ska dom ljuga ihop nåt.

"Ja, men du kan väl säga att han jobbar som plastikoperatör eller nåt!"

Nåja, nu ska jag återgå till slappandet. Behöver lite välförtjänt vila nu innan nästa tenta om två veckor.


Lantliv

När jag äntligen skaffar mig ett litet torp, vill jag klä väggarna med tapeter från Svenskt Tenn. Dyrt som attans, men fint som snus. 

                          
                                                                 Paradiset från Svenskt Tenn

Fredag

"Orkanen Johanna" har på nytt dragit in över västra Götaland, värst ser det ut att vara i den södra delen av Hisingen. Vissa områden uppges ligga i totalt kaos, med papper och clementinskal utspridda som täcker hela markområden. Allmänheten varnas för flygande miniräknare och förtvivlade tjut som kan orsaka vindstyrkor på upp till 35 sekundmeter. Orkanen väntas bedarra på måndag eftermiddag, strax efter avslutad tenta.


Ullared

Jag hade aldrig tidigare varit i billigheternas mecka, Ullared, när jag igår trängde in mig i en bil med för få säten med Sindi och Sara. Och jag blev fast. Trots att jag ofta går hårt åt mot folk som fastnat i komsumptionens köpträsk, drogs jag mot hyllorna likt en mal mot ljuset. Mitt ha-begär växte i takt med avdelningarna vi passerade, men tack vare mitt iskalla förnuft (min tunna plånbok?) lyckades jag komma ut inte mer än 265 kr fattigare. Det var en bedrift. Dock gick jag lös på matavdelningen och började genast bunka upp för julbaket i december. Nougat, mandelmassa och härligt, mångfärgat strössel kan man väl aldrig få för mycket av? Eller? November är förövrigt en svår tid för mig. Det är på tok för tidigt att börja med julförberedelserna redan, men samtidigt närmar sig december och jul stormsteg. När får man börja lyssna på bjällerklang och hänga nejliko-apelsiner i fönstren?

                                      
                                                       Johanna hjärta julpyssel = sant


tisdag.

Nu ska jag helt ogenerat skryta om de här helgoda mat-bullarna jag slängde ihop ikväll. Gjorde en vanlig vetedeg, kavlade ut den som vilken sötbullsdeg som helst men bredde istället för smör och kanel på hummus (mycket olivolja och vitlök här), fetaost och svarta oliver. Särskilt tipsar jag dig, Linda. Känns som ett bröd typiskt dig. Bör testas. Maaaaaw!

                                 
                                                    Såhär köper man sig popularitet hemma hos oss

julminnen

Någon ondsint alternativt lat människa har snott vårt "ej reklam, tack!"-klistermärke från postfacket, så var och varannan dag trillar det in mängder med oönskad reklam. Just idag damp det ner en leksakskatalog från en mer eller mindre känd leksakskedja (varför delar man ut sådana kataloger i studentlägenheter?) och jag minns direkt hur jag och Sandra slogs om dessa när vi var små glin. Oftast samsades vi faktiskt och satt bredvid varandra och "paxade" leksaker. Man fick välja vad man ville, en leksak från varje sida. Två ifall det var från de tråkigare avdelningar. Vi förstod naturligtvis att vi inte skulle få alla leksaker vi ville, men det gjorde nästan ingenting. Det var själva förväntan som gjorde det hela så magiskt. Dessa kataloger luktade exakt som den 2008 års-versionen jag fick idag, och om jag blundar och sticker näsan mellan bladen så sitter jag plötsligt i mitt rosa nattlinne i Gottne med markeringspennan i högsta hugg.


helgens


                            

28 weeks later skrämde skiten ur mig i helgen. Moderna zombies på speed. Tror jag. Missade en hel del då jag mest kikade fram mellan fingrarna emellanåt. Bör ses i närheten av någon du kan gömma dig bakom.

måndag.

Den ständiga självförnekelsen. Ni studenter vet exakt vad jag menar. På schemat finns inget utsatt för dagen, och man inbillar sig att man ska sitta hemma och läsa som en tok från åtta på morgonen till sju på kvällen. Problemet är bara att när man väl ska sätta sig framför boken, finns det helt plötsligt så mycket annat som lockar. Ett nytt recept, en spännande bok eller ett roligt youtube-klipp. Det känns plötsligt till och med roligt att städa! För mig handlar det inte i första hand om att jag tycker att det är trist att plugga, men det finns så mycket i lägenheten som distraherar. Så länge det inte är väldigt stressigt i skolan kan jag ibland låta dessa dagar förvandlas till "nytto-dagar". Jag passar på att städa, baka, laga mat och åka till biblioteket, istället för att sitta i en fåtölj och våndas över en kommande tenta. Idag känner jag ex. att IKEA lockar mig med billiga tyger. Åker fömodligen snart dit och köper några meter till nån kjol. Det börjar bli tomt i garderoben
Tänker fortfarande på dig morfar.

söndag.

Allra käraste morfar åkte in på sjukhuset i torsdags, en propp i hjärnan meddelade mamma över telefonen. Vid 87 års ålder känns det som att det är mer regel än undantag att åka på någon form av åkomma, men det kom ändå som en kalldusch. Min lilla, stora morfar hör till det sega släktet, som envist klyvt sin ved och eldat sitt hus utan hjälp från kommun eller annan myndighet. Som ska masa sig och upp ned för trappen utan att sätta halkskydd under tofflorna eller låta någon annan än mormor sätta maten på bordet. Och nu har, trots hans vitalitet och tjurskallighet, en ful liten äcklig propp letat sig in i hans hjärna och härjat fritt. Jag hoppas på det bästa, naturligtvis, men ändå så dyker alla jobbiga "tänk om.."-tankar upp, och man börjar genast rannsaka sig själv. Har jag ställt upp tillräckligt? Har jag hälsat på ofta nog, har jag varit en tillräckligt god lyssnare när han velat berätta om sin ungdoms upptåg? Jag antar att det är lika för alla och ofrånkomligt, men när allt ställs på sin spets är det lätt att känna sig skyldig. Om mindre än två veckor åker jag hem, och jag kan knappt vänta tills jag får träffa honom igen. Lilla, stora morfar.

underhållning

Just; hamnade mittemot vad som kan ha varit gårdagens mest underhållande fyraåring igår. Under tystnad studerade hon halvmånen genom spårvagnsfönstret när hon plötsligt kläckte ur sig att det kanske är nån som har ätit upp den andra halvan. "Vem kan ha gjort det", undrade hennes mamma, "Är det kanske du ätit upp den?" Flickan tänkte ett tag innan hon svarade. "Nä, inte jag. För jag äter ju bara kött och sånt".

Sånt får mig att le.                                      
                                                                 Innan middagsdags

fräda

Ibland är insnöade profssorer/doktorer verkligen underhållande. Som i dag, när vi skulle ha en föreläsning om proteinstudier, och läraren börjar med att reda ut begreppet proteomik. "Ja, proteomik har ju nästan blivit lite av ett modeord nu för tiden, man kan läsa om det lite överallt". Aktuellt inom vissa kretsar; förmodligen. Modeord; nej.

Var dessutom bland dom miljarder (?) som slogs om de rekordbilliga biljetterna som släpptes på SJ´s hemsida idag. Efter ca 2 timmar framför dataskärmen blir man rätt matt när datorn för 39 gången meddelar dig att det är något fel på webbsidan. Hann utstöta både ett och annat vredesskrik och bli runt två nävar hår fattigare, men tillslut kom jag fram och kunde kassera in två biljetter Mellansel-Göteborg för totalt 50 kr. Det var det faktiskt nästan värt, trots att SJ innan dess hann få mer än ett par förbannelser kastade över sig.

Ikväll blir det middag. Sindi, Sara, Sussie, Linda och Nicke kommer över på grekisk paj. Jag höll på att föräta mig på fetaost, rödlök och tomater ett tag, men nu känner jag att suget håller på att smyga sig tillbaka. Fast allt kan i och för sig blir gudaföda med lite ost på toppen.

lördag.

Länge sedan jag skrev några rader i bloggen nu, men jag tvivlar på att någon försmäktat alldeles. Kom nyss hem från jobbet, sitter och hänger framför msn några minuter innan det blir dags att byta om till något mer uppklätt är trasorna jag sitter i nu. Planen var att jag skulle sticka med mina underbara grannar på kareoke ikväll. Vi får se hur många toner jag hinner ta innan jag blir utkastat och portad på obestämd framtid...

Börjar känna att jag känner mig smått instängd i storstaden nu. Skulle ge vad som helt för en månad med ledighet från skolan, vandrandes i ett öde fjäll alternativt strosandes längs någon liten gata i peru. Ah. Jag tror att det beror på hösten och mörkret, men vad det än beror på känner jag att jag just nu skulle vilja göra något mer givande än studier dagarna i ända. Volentärarbete i Afrika? Någon?

RSS 2.0