Ensam hemma

Ikväll har jag PF hela natten lång. Perre har åkt ner till sin söta farmor i Malmö, vilket innebär att jag blir gräsänka i dagarna två. Med tanken på ensamheten följde naturligtvis funderingarna kring allt jag skulle göra ikväll, som vanligtvis ger mig kalla blickar när pöjken är hemmavid. Strö runt mina kläder i drivor på golvet, äta glass till middag, glömma disken och sitta med strumporna på huvudkudden. Men plötsligt känns det heltrist, nu när det inte finns nån i närheten som kan säga åt mig. Vad är det för mening med att vara en rebellisk tioåring när ingen ser mitt uppror?

Tisdag

Kom just in från en härlig löptur där jag svettades ordentligt under min runda i mina nya löpartights och dito skor. Självklart ska en sådan prestation belönas, även om det råkar innebära att mängden intagna kalorier överstiger de bortsprugna. En liten björnbärsbakelse är väl okej?
  
 

Tårtfint

Titta, vilka söta brickor Maria gör. Jag skulle gärna ha ett par stycken i olika färger ståendes i köket.

  
 







Glass i stora lass

Här sitter jag och mumsar på två kulor glass, det är vardagslyx på hög nivå det. Invigde min lilla glassmaskin igår, toklila blåbärssmet snurrade runt i kylblocket tills det var dags att skopa ur krämig glass och servera till chokladkaka. Idag nöjde jag mig dock med att blanda yoghurt, banan, kiwi och överblivna blåbär till en nyttigare youghurtglass. Mumma. Total lycka i form av den sötaste lilla maskinen. Är övrtygad om att världen skulle vara en mycket bättre plats ifall alla hade var sin glassmaskin. More ice cream to the people


 

 

Födelsedagsbarnet

Ibland blir man bortskämd alltså. Igår blev jag överöst med fina saker som flera böcker, ursöt glasskål med hårda karameller och glassmaskin. Oh, vad glad jag blev, och gissa om att det kommer bli glassmys här framöver! Har länge pratat om en glassmaskin, just för att kunna tillverka medveten glass utan alla onödiga tillsatser. Sen är det ju inte en nackdel att man kan variera smaksättningen i det oändliga. Eller vad sägs om hallonparfait, passionsfruktssorbet och körsbärsglass?



 


Rosa polkagrisar i en svagt rosaskimrande skål. Det är grejer det

Kalasdag

Hur firar man att det just varit ens födelsedag och att man dessutom fått ett störtskönt besked från skatteverket? Jo, man letar reda på ingedienser som:


 


knallröd karamellfärg,


 

en massa hallon,


 
bakar en tårta och bjuder in goda vänner


Hurra

Idag är jag tydligen ett år äldre än jag var igår. Någon tårta kommer det inte fikas idag, den bakas imorgon. Men jag tjuvstartade ändå med en fikatallrik när jag kom hem från skolan. Funderade på att nynna "ja, må hon leva", men det kändes mest pinsamt.

 

Kvällsmat

Satt just och mumsar på min kikärtsgryta och njuter av att ha gjort bort ännu en måndag. Jag tillbringade större delen av dagen på skolan idag och fortsatte plugga när jag kommit hem, så lite mat satt inte helt fel. Rörde ihop kikärtor, krossade tomater, champinjoner, rödlök, gröna oliver och lite ricotta som låg i kylskåpet. Det resulterade i en gryta med sjukt oaptitligt utseende, men var så god att jag slukade hela skålen på nolltid. Vad jag gjorde innan jag upptäckte oliverna är en gåta. Jag refererar numer gärna till tidsindelningen som pre- och post oliver.

Palthelg

Kan som vanligt inte förstå att det redan är söndag och därmed snart slut på helgen. Men det har ändå varit en bra helg, så dagen känns knappt ångestladdad alls. Igår hade vi besök av två av Perres klasskompisar och deras flickvänner, och vi bestämde oss för att bjuda på äkta norrländsk palt, eller kamser som vi gärna säger hemma. Vi började dock med att tvinga ut våra gäster upp på rambergert här i närheten, allt för att jobba upp aptiten. Alla som ätit palt känner till det komaliknande tillståndet som följer efter middagen. 

Hur man ska tillaga en "äkta" palt råder det delade meningar om, men för att jag skulle få till de paltar som jag minns från barnsben och aktar så högt, ringde jag mamma och mormor för expertisråd. Resultatet följer nedan.


Palt

Ca 18 st


2 kilo potatis

vetemjöl

kornmjöl

salt


Skala potatisen och riv den grovt, rör ner salt efter behag. Blanda sedan ner lika delar vete- och kornmjöl tills smeten antagit en degliknande konsistens. Det är svårt att ange exakta mängder mjöl då det beror på hur vattning potatisen är. Koka palten i en stor gryta. När paltarna flyter upp till ytan är de strax klara. Servera traditionsenligt med stekt fläsk, lingonsylt, smör och råkostsallad.



Till efterrätten bjöd vi på en fruktig cheesecake som blev en fräsh avslutning på kvällen



Mango- och halloncheesecake

ca 8 portioner


Botten:

175 g smör
30 g muscavadosocker (går förmodligen bra med vanligt med)
2 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
0,5-1 dl cocosflingor

Fyllning:
400 g philadelphiaost
0,5 dl socker
3 ägg
0,5 dl vispgrädde
0,5 dl gräddfil
300 g mixad  mango och hallon


Smält smöret till bottnen och rör ihop med övriga ingredienser, bred ut i ugnsform och förgrädda ett par minuter i 175 grader. Rör under tiden försiktigt ihop färskost, socker, ägg, grädde, gräddfil och frukt. Bred över kakbottnen och fortsätt grädda tills fyllningen stannat.




 

Kvällsprommenad

Blev lite less på artikel-sammanfattandet och begav mig istället ut på en långprommenad nere längs Lindholmen. Efter kryssande mellan Villa Villekulla-hus och brokiga staket på Slottserget kom jag till en liten bergsknalle där man kunde andas i lugn och ro, trots att jag fortfarande befann mig i centrala stan. Fantastiskt.

Härnäst blir det att ta pendeln ner till Mölndal och äta middag på Kråkan med Perre och diverse klasskamrater. På återseende.
 


Det är nånting med stentrappor som gör mig lite varm i hjärtat




Hittade en ensam, bortglömd trägunga




Nä, nu blommar löken!

Eko

Döm om min lycka när jag upptäckte att vårt närliggande Willys hemma börjat ta hem en mängd kravmärkta varor från Garant. Jag har redan hunnit prova olivoljan, juice, tomater och sillfile (när jag nu kommer använda den är frågan) och har massor av varor kvar att testa. Dessutom är de inte alls särskilt dyra. Gott för båda mage och plånbok alltså.
 

Fredag

Jag vet att jag tjatar om sol och vår nu, men det är så fantastiskt att det äntligen spritter i kroppen av alla ljusa känslor!

 

 
Tog vårskor och syndigt fula mysbyxor till mataffären


 

Köpte frukost att stoppa i blommig matkasse


 

Och tänka sig, där under bananerna gömde sig en melon!

Onsdag

Just nu borde jag inte ägna mig åt särskilt mycket mer än sammanställning och tolkning av den vetenskapliga artikeln jag ska diskutera nästa vecka. Sitta med näsan nedkörd i trycksvärtan och insupa allt som har med DNA-skador att göra. Men hur ska man lyckas med det när det verkar som att våren äntligen kommit till västsverige? När man helst av allt vill gå runt i platta tygskor och lukta på framtinade skogsstigar. Skolbänken känns farligt avlägsen när solen knackar på fönstret.

Tisdag

Åh, är det redan tisdagkväll? Helgen försvann i en rasande fart, jobbade duktigt på cafét både lördag och söndag. Som tur var så jobbade jag bla. med Sussi, vilket bidrog till att passen förflöt både smidigare och snabbare än väntat. Lördagskvällen blev ändå småledig, och jag och Perre smet över till gräsänkligen Nicke för att spana lite på melodifestivalen moffandes på naturgodis. Och oj! vad glad jag blev när Malena vann! Oslagbar kombination av glitter, finkulturell opera och folklig festival om nån frågar mig.

Idag firade jag att lönen anlände till kontot i fredags med att shoppa loss. Några pennor, kolkrita och kikärter hann smita ner i min väska innan jag kände att övertrassering av kontot var nära. Någon måtta får det ändå finnas på student-slöseriet. Kritan smetades snabbt över papper, och kikärterna mosade jag ihop med lite kryddor och lök till improviserade falafel-burgare som ska avnjutas med tomat, sallad, youhurt och nybakt bröd så snart som pelle-plutt kommer hem. Maw, mumma!

 

Sy-fredag

Idag är det fredag och på schemat står det självstudier, men då jag gjorde bort det mesta igår kunde jag istället med gott samvete spendera dagen på annat sätt. Tog tidigt på förmiddagen buss 40 till IKEA för att köpa mig några meter billigt tyg. Jag har nämligen börjat försöka förstå mig på Mönster och konstruktioner, som jag köpte för länge sedan men inte använt mig av föränn nu. Genom att modifiera några av mönstren så försökte jag mig på en klänning idag. Blev en liten svart sak med knäppning mitt fram. Kan bli gullig, om jag orkar färdigställa den vill säga. Skärpning Johanna!
 
Är förövrigt väldigt besviken på IKEAs tygutbud. Det enda jag hittade var enfärgade lakansvävar och tyger med stora, grafiska tryck. Jag förstår ju att det främst är tänkt att användas som gardiner och dylikt och att IKEA inte främst är en tygbutik, med jag förstår ändå inte grejen med alla stora, grälla mönster. Fick jag bestämma så skulle man hitta mycket mer pastellfärger och romantiska blomtryck vid tyghörnan. 



 
9ab99398.jpg picture by mypetbrooke

Tyger jag mycket väl



 

skulle kunna tänka mig




att köpa billigt

 

Lemon curd

Vad gör man när man har tre citroner som ligger och surar i fruktskålen? 

  



Jo, man sjuder dom med tre ägg och en knapp deciliter florsocker till krämig konsistens (passa så att äggen inte skär sig). Någonstans efter fem minuter brukar det ha puttrat klart, och man kan klicka ner nån matsked smör som får smälta i omrörning. Sedan har man sig en halv burk härlig lemon curd som kan användas till i princip vad som helst. Tårtfyllning, på rostade mackor och till glass. Jag har inte provat, men är övertygad om att det smakar smaskens till en god bit kött också. Nackdelen är att det blir så farligt gott att det finns en inte alltför liten risk att man slurpar i sig allt innan det ens hunnit kallna. Skulle man ändå lyckas lägga band på sig så ska den tydligen klara av några veckor i kylen.


 

Tisdag

Idag fyller söta Sanna år, hipp hipp hurra för henne! Postade ett födelsedagskort till henne igår, och enligt avancerade beräkningar borde det vara framme idag. Fram för mer snigelpost!

 

Onsdag

När jag pratade med mamma i förrgår undrade hon vad jag önskade mig i födelsedagspresent, och svår som jag är så svarade jag "ingenting!". Sedan ångrade jag mig och sa att fina bullformar och tårtpapper inte skulle vara helt fel.








Muffinsform Rosa Rosen




Muffinsform Carmen





Trodde du jag skulle ha tårta på pappret? Nä, det blir ju jättefina ramar.






De rosa formarna tog jag härifrån, de andra från kalasform och tårtpappret lånade jag här

Tisdag

Underbara Clara publicerade för några dagar sedan ett inlägg som gjorde mig glad och upprörd på samma gång. Inlägget inleds med en bild på nyinköpta krav- och ekolivsmedel, och följs av meningen "Det kanske ser ut som mat men det är faktiskt makt."

Vidare fortsätter hon argumentera för hur alla har råd och möjlighet att köpa rättvisemärkt och ekologisk mat och jag håller med henne till punkt och pricka. Jag får ibland känslan av att människor väljer tillfällen då man tycker att man "inte har råd" helt baserat på sin egen snålhet, istället för den egentliga ekonomin. Hur försvarar man annars att man väljer allskönans imporerade, besprutade livsmedel, men sedan helt ogenerat köper sig en halv garderob? Jag kan också bli helt skogstokig på människor som himlar med ögonen när jag tar en ansats till att försiktigt föra miljöpåverkan på tal och denne suckar som om jag vore världens jobbigaste människa. Ofta fortsätter personen med att hävda att man inte säkert kan veta att människan påverkar växthuseffekten, eller att det jag som enskild människa gör inte har någon betydelse i det stora hela. Det finns en liten chans att det stämmer, men varför chansa? Om man cyklar till jobbet, köper ekologiska grönsaker och skippar thailandsresan till påsk, och det om femtio år kommer fram att de höga koldioxidhalterna idag har uppkommit naturliga orsaker; vad har vi då förlorat? Det är knappast så att man blir sämre eller fattigare som människa ifall man åker kollektivt, köper kravmärkta kikärtor eller tågluffar i europa en sommar. För mig är det ofattbart hur man inte kan vilja påverka i största möjliga mån.  Kom igen, kravmärkt müsli kostar sju kronor mer per kilo än det "vanliga". På ett år blir det kanske en H&M-tischa. Det har alla råd med.

Måndag

Idag har jag varit högst akademisk och strikt.


 


Jag pluggade på om DNA-replikation. Erkänn att du blir lite avundsjuk?


 

Konstlade stilleben. Men gult är ju fint.


 

Och till dessert, min nya bibel. Och ja, det har hänt att jag läst den i sängen innan jag somnat. 
Men det tycker jag bara är lite pinsamt.

RSS 2.0