Ensam hemma
Tisdag
Tårtfint
Glass i stora lass
Födelsedagsbarnet
Ibland blir man bortskämd alltså. Igår blev jag överöst med fina saker som flera böcker, ursöt glasskål med hårda karameller och glassmaskin. Oh, vad glad jag blev, och gissa om att det kommer bli glassmys här framöver! Har länge pratat om en glassmaskin, just för att kunna tillverka medveten glass utan alla onödiga tillsatser. Sen är det ju inte en nackdel att man kan variera smaksättningen i det oändliga. Eller vad sägs om hallonparfait, passionsfruktssorbet och körsbärsglass?
Rosa polkagrisar i en svagt rosaskimrande skål. Det är grejer det
Kalasdag
knallröd karamellfärg,
en massa hallon,
bakar en tårta och bjuder in goda vänner
Hurra
Kvällsmat
Palthelg
Hur man ska tillaga en "äkta" palt råder det delade meningar om, men för att jag skulle få till de paltar som jag minns från barnsben och aktar så högt, ringde jag mamma och mormor för expertisråd. Resultatet följer nedan.
Palt
Ca 18 st
2 kilo potatis
vetemjöl
kornmjöl
salt
Skala potatisen och riv den grovt, rör ner salt efter behag. Blanda sedan ner lika delar vete- och kornmjöl tills smeten antagit en degliknande konsistens. Det är svårt att ange exakta mängder mjöl då det beror på hur vattning potatisen är. Koka palten i en stor gryta. När paltarna flyter upp till ytan är de strax klara. Servera traditionsenligt med stekt fläsk, lingonsylt, smör och råkostsallad.
Till efterrätten bjöd vi på en fruktig cheesecake som blev en fräsh avslutning på kvällen
Mango- och halloncheesecake
ca 8 portioner
Botten:
175 g smör
30 g muscavadosocker (går förmodligen bra med vanligt med)
2 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
0,5-1 dl cocosflingor
Fyllning:
400 g philadelphiaost
0,5 dl socker
3 ägg
0,5 dl vispgrädde
0,5 dl gräddfil
300 g mixad mango och hallon
Smält smöret till bottnen och rör ihop med övriga ingredienser, bred ut i ugnsform och förgrädda ett par minuter i 175 grader. Rör under tiden försiktigt ihop färskost, socker, ägg, grädde, gräddfil och frukt. Bred över kakbottnen och fortsätt grädda tills fyllningen stannat.
Kvällsprommenad
Härnäst blir det att ta pendeln ner till Mölndal och äta middag på Kråkan med Perre och diverse klasskamrater. På återseende.
Det är nånting med stentrappor som gör mig lite varm i hjärtat
Hittade en ensam, bortglömd trägunga
Nä, nu blommar löken!
Eko
Fredag
Tog vårskor och syndigt fula mysbyxor till mataffären
Köpte frukost att stoppa i blommig matkasse
Och tänka sig, där under bananerna gömde sig en melon!
Onsdag
Tisdag
Idag firade jag att lönen anlände till kontot i fredags med att shoppa loss. Några pennor, kolkrita och kikärter hann smita ner i min väska innan jag kände att övertrassering av kontot var nära. Någon måtta får det ändå finnas på student-slöseriet. Kritan smetades snabbt över papper, och kikärterna mosade jag ihop med lite kryddor och lök till improviserade falafel-burgare som ska avnjutas med tomat, sallad, youhurt och nybakt bröd så snart som pelle-plutt kommer hem. Maw, mumma!
Sy-fredag
Är förövrigt väldigt besviken på IKEAs tygutbud. Det enda jag hittade var enfärgade lakansvävar och tyger med stora, grafiska tryck. Jag förstår ju att det främst är tänkt att användas som gardiner och dylikt och att IKEA inte främst är en tygbutik, med jag förstår ändå inte grejen med alla stora, grälla mönster. Fick jag bestämma så skulle man hitta mycket mer pastellfärger och romantiska blomtryck vid tyghörnan.
Tyger jag mycket väl
skulle kunna tänka mig
att köpa billigt
Lemon curd
Jo, man sjuder dom med tre ägg och en knapp deciliter florsocker till krämig konsistens (passa så att äggen inte skär sig). Någonstans efter fem minuter brukar det ha puttrat klart, och man kan klicka ner nån matsked smör som får smälta i omrörning. Sedan har man sig en halv burk härlig lemon curd som kan användas till i princip vad som helst. Tårtfyllning, på rostade mackor och till glass. Jag har inte provat, men är övertygad om att det smakar smaskens till en god bit kött också. Nackdelen är att det blir så farligt gott att det finns en inte alltför liten risk att man slurpar i sig allt innan det ens hunnit kallna. Skulle man ändå lyckas lägga band på sig så ska den tydligen klara av några veckor i kylen.
Tisdag
Onsdag
Tisdag
Vidare fortsätter hon argumentera för hur alla har råd och möjlighet att köpa rättvisemärkt och ekologisk mat och jag håller med henne till punkt och pricka. Jag får ibland känslan av att människor väljer tillfällen då man tycker att man "inte har råd" helt baserat på sin egen snålhet, istället för den egentliga ekonomin. Hur försvarar man annars att man väljer allskönans imporerade, besprutade livsmedel, men sedan helt ogenerat köper sig en halv garderob? Jag kan också bli helt skogstokig på människor som himlar med ögonen när jag tar en ansats till att försiktigt föra miljöpåverkan på tal och denne suckar som om jag vore världens jobbigaste människa. Ofta fortsätter personen med att hävda att man inte säkert kan veta att människan påverkar växthuseffekten, eller att det jag som enskild människa gör inte har någon betydelse i det stora hela. Det finns en liten chans att det stämmer, men varför chansa? Om man cyklar till jobbet, köper ekologiska grönsaker och skippar thailandsresan till påsk, och det om femtio år kommer fram att de höga koldioxidhalterna idag har uppkommit naturliga orsaker; vad har vi då förlorat? Det är knappast så att man blir sämre eller fattigare som människa ifall man åker kollektivt, köper kravmärkta kikärtor eller tågluffar i europa en sommar. För mig är det ofattbart hur man inte kan vilja påverka i största möjliga mån. Kom igen, kravmärkt müsli kostar sju kronor mer per kilo än det "vanliga". På ett år blir det kanske en H&M-tischa. Det har alla råd med.
Måndag
Jag pluggade på om DNA-replikation. Erkänn att du blir lite avundsjuk?
Konstlade stilleben. Men gult är ju fint.
Och till dessert, min nya bibel. Och ja, det har hänt att jag läst den i sängen innan jag somnat.
Men det tycker jag bara är lite pinsamt.