Mani?

Vad sätter man för diagnos på sin granne som dammsugar varenda morgon? Inkluderat klockan åtta en lördag? Sanna?

Lördag

Ah, jobb snart med Susanne och Linda. Ska bli gött.

Fridag

Så. Det ringde just från jobbet och undrades ifall jag kunde jobba heldag imorgon. Så det blir två åttatimmarspass denna helg. Gött med pengar men ont om ledig tid. Nåväl, jag kan vila sen. Till sommaren, kanske? Ikväll blir det dock middagsmys hemmavid, har lovat att bjuda min bättre hälft på god mat (även om han mer än väl nöjer sig med korv och makaroner. Det gör inte jag; på fredagar ska man vara lite mer kulinarisk än så). Tänker mig ungsstekta rödbetor, potatis, morötter och rödlök. Till det en bit god lax och såscreme fraiche, citron, dill, färsk chili och vitlök. Och till efterrätt? Semlor såklart!

Glasstorsdag

Vad gör man när Willys i princip skänker bort mangos, säljer turkisk youhurt jättebilligt och man varit duktig och löpt i en timme? Glass, förstås! Mixa ihop en mango, några frusna jordgubbar, lite turkisk youghurt och en nypa florsocker, frys blandingen en till två timmar (rör gärna om emellanåt) och avnjut sedan en lite nyttigare variant av glass. Man kan naturligtvis använda andra frukter och bär, och byta ut youghurten mot creme fraiche om man vill göra det hela lite krämigare.

 


Det finns inget som heter
för mycket glass

Fetonsdag

Ibland kan januarimörkret kännas outhärdligt, särskilt om man som jag har vissa tendenser att bli lite vintermelankoliskt. Det finns dock vissa knep att ta till för att överleva de tuffaste månaderna.
  


Varm choklad med vispad grädde och strössel.
Värmer  gott på insidan.
 

 
Baka monsterstora semlor, fyll med massor av
mandelmassa och grädde.

Karamelltisdag

Morfar brukade alltid ha åtminstone en påse med godis hemma, ofta halstabletter från Karamellpojkarna. Kungen av Danmark och Fünf Kräuter samsades om uppmärksamheten, och man behövde inte vara ett helt igenom snällt barn för att få sig en näve. "Ni får äta så mycket ni vill, bara ni inte gör på er", citerade han sin egen morfar och skrattade alltid gott åt minnet. Idag köpte jag med mig några påsar hem från affären. Mest för att dom är så väldigt goda, men också för att minnas hur dom brukade ligga på arbetsbänken mellan glasögonfodralet och kikaren. Husmorsknepet lyder naturligtvis att smälta ett par karameller i en kopp varm mjölk. Bra mot förkylning eller brustna hjärtan.

 

Måndag

Förövrigt är jag fruktansvärt semmelsugen. Kombinationen av mandelmassa och vispgrädde kan verkligen få mig att slå knut på mig själv. Får man tjuvstarta snart?


filmtajm

Åh. Innan vi stängde våra blå igår tittade vi på the Elephant man, och det var länge sedan jag såg ett sådant mästervärk till film. Nära två timmar ren och skär filmkonst, där man som tittare kastades mellan hopp och förtvivlan när John Merrick plockades upp från slummen för att påbörja den långa och plågsamma vägen mot acceptans i artonhundratalets London. Jag grät mig igenom halva filmen. Inte bara för att den var så förtvivlat sorglig, utan också för att den var så vacker att jag fick gåshud ända upp i nackhåren. Se den, om inte för det estetiska, så åtminstone för att inte glömma det som kallas medmänsklighet och omtanke.

Erkännande

Brukar man inte säga att hälften är vunnet i och med ett erkännandet? Ok, here we go. Jag har utvecklat ett gravt internetberoende. Det är alltså inte helt ovanligt att hela eftermiddagar går åt till att klicka min runt mellan diverse bloggar, och jag har allvarliga funderingar på att låta Perre ta med modemet när han åker till skolan om vardagarna. Nu är det dags att ta av silkesvantarna.

Lördag

Idag har jag en riktig trökdag. Suck. Ute är det alldeles för grått, marken för blöt och det är som att hela världen gråter över allt elände. Och jag är Superlat. Med stort S. Så lat att det känns alltför ansträngande att plocka upp mina strumpor från golvet eller klä om till något mer utseendevänligt än mina slitna mjukisbyxor. Behöver jag lägga till att tanken på att ställa sig vid spisen och laga en fräsh middag känns svindlande avlägsen. Bara underarmarnas muskelsamandragningar när jag knapprar lite lätt över tangentbortet är överväldigande. Nä, jag stannar nog här en stund till.


Kvällen

Det som skulle bli hemmafest hos Erika slutade i lätt magknip. Så nu ligger jag här, kollar på Marie Antoinette, beundrar mitt nyinköpta presentpapper från Lagerhaus och äter lite smågodis (jättebra mot magknip. särskilt dumlekolerna). Hur kitchigt som helst.


                                                         
Är det nån som vill ha en present? Jag har pappret.

fredag

Okej. Så var äntligen tentan avklarad och jag kan lägga hela mikrobiologipaketet på hyllan så länge. Min taktik gällande att vila in kunskapen verkar fortfarande fungera. Firade skrivningen med att slänga mig i sängen och kolla på Psycho, som jag pinsamt nog missat i alla dessa år, och trots att den har drygt 50 år på nacken så skrämde den mig. Inte på ett sådär titta-under-sängen och krypa-under-täcket sätt, utan mer genom att vara subtil och visa lagom mycket. Men visst, duschscenen är visserligen inte lika hysteriskt läskig idag som jag antar att den var på 60-talet.

Uppehåll

Jag har inte dött, bara gått in i något som närmast skulle likna ett vinteride. Nåväl, jag gör väl ett tappert försök att starta igång den här cirkusen igen. Ikväll händer det tyvärr inget mer spännande än att jag sitter och väntar på min tenta som ska äga rum imorgonbitti. Dessutom nalkas kycklingfileér, klyftpotatis och god, kall sås bestående av youghurt, majonäs och rödlök inom de närmsta minuterna. Sen blir det nog inte något mer ansträngande än filmtittande ikväll. Jag är nämligen av den uppfattningen att dagen innan en tenta ska spenderas på lugnast möjliga sätt. Föreslagsvis med god mat och film. Vissa ser det som ett tämligen slappt förberedande, men jag tror stenhårt på att vila är en av byggstenarna i ett hållbart resultat. Och det har ju fungerat ypperligt hittills, så varför ändra på ett vinnande koncept?


RSS 2.0