Palthelg
Hur man ska tillaga en "äkta" palt råder det delade meningar om, men för att jag skulle få till de paltar som jag minns från barnsben och aktar så högt, ringde jag mamma och mormor för expertisråd. Resultatet följer nedan.
Palt
Ca 18 st
2 kilo potatis
vetemjöl
kornmjöl
salt
Skala potatisen och riv den grovt, rör ner salt efter behag. Blanda sedan ner lika delar vete- och kornmjöl tills smeten antagit en degliknande konsistens. Det är svårt att ange exakta mängder mjöl då det beror på hur vattning potatisen är. Koka palten i en stor gryta. När paltarna flyter upp till ytan är de strax klara. Servera traditionsenligt med stekt fläsk, lingonsylt, smör och råkostsallad.
Till efterrätten bjöd vi på en fruktig cheesecake som blev en fräsh avslutning på kvällen
Mango- och halloncheesecake
ca 8 portioner
Botten:
175 g smör
30 g muscavadosocker (går förmodligen bra med vanligt med)
2 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
0,5-1 dl cocosflingor
Fyllning:
400 g philadelphiaost
0,5 dl socker
3 ägg
0,5 dl vispgrädde
0,5 dl gräddfil
300 g mixad mango och hallon
Smält smöret till bottnen och rör ihop med övriga ingredienser, bred ut i ugnsform och förgrädda ett par minuter i 175 grader. Rör under tiden försiktigt ihop färskost, socker, ägg, grädde, gräddfil och frukt. Bred över kakbottnen och fortsätt grädda tills fyllningen stannat.
Cheesecaken ser sjukligt god ut!
GUD vad gott det ser ut =)