Palthelg

Kan som vanligt inte förstå att det redan är söndag och därmed snart slut på helgen. Men det har ändå varit en bra helg, så dagen känns knappt ångestladdad alls. Igår hade vi besök av två av Perres klasskompisar och deras flickvänner, och vi bestämde oss för att bjuda på äkta norrländsk palt, eller kamser som vi gärna säger hemma. Vi började dock med att tvinga ut våra gäster upp på rambergert här i närheten, allt för att jobba upp aptiten. Alla som ätit palt känner till det komaliknande tillståndet som följer efter middagen. 

Hur man ska tillaga en "äkta" palt råder det delade meningar om, men för att jag skulle få till de paltar som jag minns från barnsben och aktar så högt, ringde jag mamma och mormor för expertisråd. Resultatet följer nedan.


Palt

Ca 18 st


2 kilo potatis

vetemjöl

kornmjöl

salt


Skala potatisen och riv den grovt, rör ner salt efter behag. Blanda sedan ner lika delar vete- och kornmjöl tills smeten antagit en degliknande konsistens. Det är svårt att ange exakta mängder mjöl då det beror på hur vattning potatisen är. Koka palten i en stor gryta. När paltarna flyter upp till ytan är de strax klara. Servera traditionsenligt med stekt fläsk, lingonsylt, smör och råkostsallad.



Till efterrätten bjöd vi på en fruktig cheesecake som blev en fräsh avslutning på kvällen



Mango- och halloncheesecake

ca 8 portioner


Botten:

175 g smör
30 g muscavadosocker (går förmodligen bra med vanligt med)
2 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
0,5-1 dl cocosflingor

Fyllning:
400 g philadelphiaost
0,5 dl socker
3 ägg
0,5 dl vispgrädde
0,5 dl gräddfil
300 g mixad  mango och hallon


Smält smöret till bottnen och rör ihop med övriga ingredienser, bred ut i ugnsform och förgrädda ett par minuter i 175 grader. Rör under tiden försiktigt ihop färskost, socker, ägg, grädde, gräddfil och frukt. Bred över kakbottnen och fortsätt grädda tills fyllningen stannat.




 

Kommentarer
Postat av: Sanna

Cheesecaken ser sjukligt god ut!

2009-03-22 @ 16:10:03
URL: http://sannaisabella.blogg.se/
Postat av: Rebecca

GUD vad gott det ser ut =)

2010-03-20 @ 20:20:23
URL: http://rebeccacecilia.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0